Luis

Luis är 13 år och anfallare i sitt fotbollslag. När han var yngre hade han ofta svårt att somna på kvällarna. I dag går det bättre.

LUIS OM ADHD

Jag brukar säga att jag har svårt att sitta stilla. ADHD för mig betyder att man har olika behov. Det kan vara svårigheter med vissa saker. Mamma säger att hon alltid har vetat att jag har ADHD. Hon märkte ganska snabbt att jag hade svårt att varva ner.

"Jag har aldrig varit en sådan som gapar och bråkar."

När har du svårt att sitta stilla?

Att sitta på en lektion en halvtimma är helt lugnt. Men sen får jag svårt att koncentrera mig. Jag vill spring ut. Fast vi tar ofta paus mellan lektionerna så det är ok.

När jag var yngre gick jag i en mindre klass. Vi var bara några i klassen. Det var bra, inte så mycket krav. Det var lugnare. Jag fick mycket hjälp.

Klassrummet såg ut som ett vanligt. Men det fanns också ett litet rum inne i klassrummet. Där fick man sitta om man hade svårt med något visst ämne eller om man hade bråkat. Man kunde alltid gå in där. I det lilla rummet var det alltid skönare. Nästan varje lektion var det någon som blev arg. Ibland var det jag som blev arg.

Gillar du bäst när det är tyst?

Det beror på vilket humör jag är på. Är jag på bra humör så tycker jag om när det är mycket ljud.

Hur funkar det i dag?

Det går ok i skolan. Men läraren är konstig. Han förstår inte. Jag har svårt för att skriva. Alltså jag kan skriva såklart, men händerna hinner inte med. Det går för snabbt i hjärnan. Nu har jag fått en dator i skolan som jag kan skriva på.

Går det bättre att skriva på dator?

Ja, det går snabbare och det blir lättare för mig. Men jag använder den ändå inte så ofta. Det är bra. Men det är också lite jobbigt för alla sitter och kollar när jag skriver. Jag får inte så mycket ro då. Vi fick tjata jättemycket för att jag skulle få en dator. Det tycker jag är fel. Skolan borde fixa det utan att man ska behöva tjata.

Får du något annat stöd i skolan?

Inte så mycket. Jag skulle gärna haft mer stöd. Till exempel med att packa ner mina läxor. Jag har ofta svårt att koncentrera mig när dagen är slut. Jag vill ju göra läxorna, men när sista lektionen är slut vill jag bara hem och då glömmer jag lätt vilka böcker som ska med. Fast nu har vi dubbla böcker hemma så att det ska bli lättare.

LUIS OM KOMPISAR

Jag kommer ihåg att jag hade svårt med kompisar när jag var liten. Om vi spelade kula och jag förlorade kunde jag bli förbannad och bara fortsätta spela. Annars blev jag inte så mycket arg. Jag har aldrig varit en sådan som gapar och bråkar.

Men jag har alltid haft lätt att knyta kontakter. Vi var i Venezuela för några år sedan, jag var kanske åtta år. Jag fick fullt med kompisar där även om jag inte kunde prata med dem. Jag spelade fotboll med dem och gjorde grejer.

Hur är det med kompisar i skolan?

Jag brukar vara en tid med någon eller några. Sedan byter jag. Just nu har jag flera kompisar. Mamma har tyckt att det har varit lite jobbigt att jag inte haft en bästa kompis. Men jag är hellre med olika.

Är du lik dina kompisar?

Jag går inte precis runt och tänker att jag är annorlunda, för det är jag inte. Men någon gång har jag väl funderat på det. Jag kan inte förklara hur.

LUIS OM FOTBOLL

Jag har blivit uttagen till u-laget, alltså utvecklingslaget. Det är bara de bästa spelarna som får vara med där. Det var mitt mål att komma med och jag kämpade verkligen hårt på träningarna. Nu spelar jag tre gånger i veckan och matcher på helgerna. Fotboll är det enda jag har varit riktigt bra på.

Hur känns det att vara riktigt bra på något?

Det är mest att jag alltid vill hålla på med det, jag vill alltid spela.

Vad är det som är bra med fotboll?

Jag gillar inte när regler ändras. Kanske är det därför jag gillar fotboll. Det är väldigt tydligt vad man får och inte får göra.

Hur är du på planen?

Jag är anfallare och löper mycket i anfallen, kanske inte så mycket bakåt. Innan var jag en ganska dålig förlorare. Nu är det mycket bättre. Jag har övat upp mig på att förlora.

LUIS OM ATT SOMNA MED ADHD

Förut hade jag jättesvårt att somna. Det kunde ta fyra timmar varje kväll. Jag låg och tänkte på alldeles för mycket saker.

Var du inte trött i skolan då?

Jo, det var inte så bra. Nu går det bättre. Men ibland är det svårt. Till exempel om jag suttit stilla mycket, kanske och spelat tv-spel på helgen. När jag har gjort saker och rört på mig är det lättare. Som när jag har spelat fotboll. Då sover jag nästan alltid bra.

Har du några knep för att somna?

Blunda och inte tänka. Det är det enda som funkar.

LUIS OM MAT OCH ADHD

För några år sedan gick jag ner i vikt flera kilo. Jag hade ingen aptit. Jag åt frukost men glömde ofta att äta i skolan.

Hur glömmer man att äta?

Jag kände liksom inte att jag behövde äta. Och ibland stressåt jag bara för att jag ville ut på rast. Egentligen är det konstigt för jag tycker om mat och är inte kräsen.

Äter du mer i dag?

Ja, nu tänker jag på det själv. Jag vet att jag måste äta. Mamma påminner mig ofta också. Och så får jag speciella näringsdrycker. De smakar ungefär som smoothie och ger en massa energi. Jag brukar ta en sådan före och en efter fotbollen.

 

* Texterna bygger på typfall och inte direkta återgivningar av verkliga berättelser. Fotografierna är modeller.

Uppdaterad: 24-02-2015