Laddar...

Varje morgon är ju lite av en strid. Mycket ilska och hårda ord. Det är superviktigt att ha förberett allt till barnen kvällen innan.

Vet hon inte exakt vad som ska hända under dagen är varje nytt moment en oroshärd för henne. Det gäller att ha en plan.

På dagen är jag alltid lite orolig att det ska hända något. Nya saker att förklara, nya saker att försvara. Det viktigaste tror jag är att hela tiden ha öppenhet och prata, prata, prata.

Telefonsamtal från föräldrar till barn det blivit bråk med är bland det jobbigaste. Jag vet ju att hon inte är elak eller vill bråka egentligen. Det blir faktiskt bara så. Precis som hon själv säger.

Syskonbråk finns ju i alla familjer, men det blir lite speciellt när ADHD är inblandat. Inte så konstigt, men svårt att förstå för lillebrorsan som inte har ADHD. Vi har fått förklara många gånger, nu börjar han förstå att syrran inte menar något illa.

Ibland hinner man knappt innanför dörren innan det blir bråk. Om ingenting. Det kan kännas som att hon bara väntat på att få sätta igång. Men jag vet ju att jag är en ventil för det som hänt under hennes dag. Jag måste finnas där.

När man öppnar läxböckerna och ser hur hon kommer efter i alla ämnen… känslan är ju att man inte räcker till som förälder. Nyckeln var när vi insåg att vi måste se till att hon får professionell hjälp. Det är svårt innan man har en diagnos. Man kämpar på, det är ju så man gör som förälder. Men man måste vara beslutsam om man misstänker att det kan vara ADHD.

Läxläsningen är en fast punkt, det är bra. Vi planerar in det ordentligt. Men det blir också tydligt hur mycket hon får kämpa. Det är bara att stötta extra mycket när man märker att det behövs.

Att sjunka ner i soffan i slutet av kvällen och samla kraft är nödvändigt. Förut kunde jag få lite dåligt samvete och känna mig slö. Nu vet jag att jag behöver det för att orka med.

Inför natten är det alltid pirrigt. Ska den bli lugn eller tuff? ADHD:n vilar inte bara för att det blir dags att sova. Att komma ner i varv är viktigt för hela familjen att hjälpas åt med.

Vi försöker ha en bra plan för nästa dag när vi går och lägger oss. Nyckeln är att få det att funka redan från början.

Uppdaterad: 24-02-2015